Каква е разликата между 8-bit+FRC и 10-bit монитор?

По-добрата цветна производителност може да превърне вашето изживяване при гледане на монитора от обикновено до невероятно. Днешните настолни монитори от професионален клас могат да се похвалят със спецификации, които могат да ви изненадат, дори да ви замаят главата.

Една от техническите характеристики, която предизвиква много объркване, е битовата дълбочина на цвета, която определя общия брой цветове, които вашият монитор може да показва. Ще обсъдим различните начини, по които мониторите добавят цвят към вашата работа и вашия свят.

10-bit дълбочина на цвета

1,07 милиарда нюанса на цветове. Това е, което получавате от 10-битов цвят.

Тази невероятна бройка може да се постигне по два начина. Правилният начин за вас зависи от това как използвате дисплея си. Истинските 10-битови дисплеи имат 10 бита на пиксел за 1024 нюанса на RGB цвят (червено, зелено, синьо). Сложете това число на трета степен и ще стигнете до тези 1,07 милиарда нюанса. Очаквайте плавни градации и подобрен реализъм във фотографското и видео съдържание. невероятно Красив. Също така скъпо и понякога повече от необходимото.

Когато преминете към 8-битов цвят, все още имате достъп до впечатляващите 16,77 милиона цвята от 256 RGB тона, произведени от тази технология.

Ще забележите ли разлика, ако сравните 8 бита с 10 бита?

Да! Вероятно ще видите разликата и с просто око.

Цветовете все още могат да изглеждат живи и брилянтни, но сенките ще бъдат по-малко течни и градациите могат да изглеждат по-малко фини.

В един идеален свят ще имате достъп до 10-битов цвят на 8-битова цена. Това е мястото, където се намесва контролът на честотата на кадрите.

8-bit + контрол на скоростта на кадрите (FRC)

Има начин да изпитате всички цветове на 10-бита с 8-битов монитор. Контролът на честотата на кадрите манипулира пикселите, така че те да мигат два редуващи се цвята толкова бързо, че да възприемате всеки от нюансите в едно милиардно цветово изживяване.

Мониторът показва ли тези милиарди+ цвята?

Не.

Ще можеш ли да видиш разликата?

Вероятно не.

Вижте също: Какво е IPS?

Изключението от правилото

Въпреки че 8-bit + FRC е страхотно решение за повечето хора и случаи, има ситуации, които изискват истински 10-bit дисплей.

Ако работите в студио за качествено ретуширане или при ретуширане, където отделните пиксели са увеличени до повече от 500%, вероятно ще ви трябва 10-bit дисплей. Но за повечето от нас, 8-битовият + FRC монитор е подходящ, достъпен и всъщност добро решение.

Що се отнася до качеството на дисплея, няколко години вече 8-bit + FRC мониторите печелят престижната награда TIPA за най-добър професионален фотомонитор. Тази световна награда от Technical Image Press Association признава най-добрите в света фото/видео иновации.

Само вие можете да изберете най-добрия монитор за вашите нужди. Надяваме се, че тази статия ви оставя по-добре информирани и овластени да направите това обаждане.