IPS

Какво е IPS?

IPS е съкращение на английското име на технологията за течнокристални дисплеи (LCD) – In-Plane Switching, която е разработеняа в края на 90-те години на миналия век (1996). IPS дисплеите са създадени с цел да се преодолеят основните недостатъци на TN матриците – малък ъгъл на виждане и некачествено предаване на цветовете.

Главна роля за навлизането и усъвършенстването на IPS матриците има Hitachi, а технологията изначално е известна и като „Super TFT“. Към момента IPS има няколко различни разновидности (S-IPS, AS-IPS, IPS Pro, …) и се използва в много дисплеи на монитори, лаптопи и мобилни телефони.

Какво означава IPS матрица?

Като цяло, IPS матрицата е тази, който използва IPS технология. В сравнение с останалите най-разпространени видове матрици за дисплеи (TN, VA), IPS има по-ясно и по-ярко предаване на цветовете и определено по-добът ъгъл на видимост.  Доскоро IPS матриците се вграждаха основно в по-скъпи и в професионални дисплеи, но през последните години монитори с IPS матрица има и на много достъпни цени.

Предимства на IPS мониторите

Като една от съвременните технологии на LCD панелите, много водещи производители на монитори, лаптопи и мобилни телефони вече използват IPS екрани заади предимствата, които избраяваме по-долу.

Голям ъгъл на виждане

При IPS технологията се реализира по-точно подреждане на течните кристали, което определя и по-големия ъгъл на видимост – до 178 градуса. Съответно, когато се гледа отпред и под различни ъгли, цветовете, които виждаме почти не се различават от невъоръжено око.

По-точно предаване на цветовете

Особено важно за дизайнерите е точното предаване на цветовете, а това при IPS матриците е на особено високо ниво.

Ясен образ и стабилно време за реакция

IPS мониторите имат добро време за реакция и предават образа с минимални изкривявания по целия екран. При докосване те не се осветяват, което ги прави подходящи за touch screen на таблети и телефони.

Недостатъци на IPS екраните

IPS мониторите изразходват до 15% повече енергия от аналогични по размер TN матрици, имат по-високо време за реакция и са по-скъпи.

При IPS екрана приема разположението на хоризонталните молекули от течни кристали, което увеличава ъгъла на виждане, но проникването на светлината се намалява. За да се покаже по-добре яркият цвят, фоновото осветление трябва да се усилии често при IPS мониторите се наблюдава т.нар. изтичане на светлина (backlight bleeding).

Editor choice
13

По-производителни с Dell S2419H Мониторът на Dell S2419H предлага на потребителите някои огромни предимства, основните от които са: Повече пространство за ...