Какво е шим?

Важни ли са за вас очите ви?

Ако това е така, то тази статия е задължително четиво!

Когато става въпрос за дисплеи, независимо дали са вградени в монитор, лаптоп или телевизор, една от най-важните характеристики е именно т.нар. ШИМ. И ако до момента не сте чували това понятие, време е да се запознаете с фактите, които стоят зад него, и най-вече защо трябва да търсим монитори без ШИМ.

Съдържание

Какво представлява ШИМ?

Съкращението ШИМ идва от Широчинно-Импулсна Модулация (Pulse Width Modulation – PWM), а тя всъщност служи за управление на яркостта на LCD и LED дисплеите.

В ежедневието си всички ние трябва да работим/играем/гледаме мониторите при различни условия на осветеност – от ярко осветени помещения със слънчева светлина, през изкуствено осветени стаи, до изцяло затъмнена околна среда. Ясно е, че за да се чувстваме комфортно във всеки момент яркостта на монитора е от значение, и именно затова се грижи ШИМ.
Производителите най-често посочват максималната стойност на яркост на дисплея, която съответният модел монитор поддържа (означена с cd/m², например 500 cd/m²). В реалността обаче на нас ни се налага да ползваме мониторите си с настройка от 0 до 100% яркост, така че само тази цифра не е достатъчна, за да определим доколко качествен и подходящ за нашите цели е даден модел монитор.

И за наше огромно съжаление като потребители, все още най-разпространеният метод за промяна на яркостта е ШИМ, въпреки някои сериозни негативни странични ефекти, за които ще стане въпрос по-долу.

Видео пример за ШИМ

Защо е важно да внимаваме за ШИМ при покупката монитор или лаптоп?

Кратък отговор – защото може да навреди на очите, съответно зрението на човека.

В резултат от ШИМ често се получава главоболие, световъртеж или други форми на дискомфорт при продължително взиране в монитора. В повечето случаи, тези трептения варират около 200Hz, които предизвикват многобройни свивания и разширения на зеницата и водят до негативни за здравето ефекти. Особено вредно е при мониторите с LED подсветка, като цветовете от тази светлина не са толкова инертни в сравнение с CCFL подсветката и се стига до големи амплитуди и резки промени в честотата. На практика проблемът е породен трептенията на самата подсветка, а не от кристалите при LCD мониторите.

Регулирането чрез широчинно-импулсната модулация на подсветката на един LCD монитор всъщност се осъществява чрез редуването на периоди на подсветка с максимална яркост и с минимална такава, което води до хармонични трептения, които са вредни за човешкото зрение. Това означава, че при по-ниски нива на яркост ще имаме по-големи нива на пулсации. Например, при 50% ефективна яркост ще сме свидетели на еднакъв период на несветене и светене на подсветката на монитора.

Както може би вече се досещате, при 100% яркост тези трептения изчезват напълно, но тогава яркостта става прекалено силна, което отново води до дискомфорт за очите, съответно работата с монитора е отново много натоварваща. За да бъде проблемът още по сериозен, съществуват и монитори, при които пулсациите при 100% яркост остават и са още по-доловими при по-ниски нива.

Кои монитори са без ШИМ?

Когато търсим монитор, има определени характеристики, които трябва да търсим, за да сме сигурни, че конкретният модел няма ШИМ. Най-често това „свойство“ при мониторите се означава с термина „flicker-free“ (flicker-safe, no flicker и т.н.), като всички означават за потребителя едно – конкретният модел монитор е „без трептене“.